A fost găsit continentul dispărut al lumii, Zealandia, după mai mult de 400 de ani de căutări

RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

După peste 400 de ani de căutări subacvatice, continentul dispărut al Zealandiei a fost găsit, astfel încât locul lipsă de pământ a fost identificat. Oamenii de știință au explorat existența unui continent „dispărut” în ultimii 375 de ani și, în cele din urmă, s-au trezit în fața unor dovezi concludente.

Așa-numita „Zealandia”, cunoscută sub numele de Te Riu-a-Māui în limba Māori, a fost un continent care se întindea pe o suprafață de 1,89 milioane de mile pătrate și este bucata lipsă din fostul supercontinent Gondwana.

Acel supercontinent de odinioară includea și estul Australiei și vestul Antarcticii, dar Zealandia s-a „îndepărtat” de celelalte continente în urmă cu peste 550 de milioane de ani, scufundându-se treptat în ape.

Ce s-a întâmplat cu Zealandia

Geologii încă încearcă să afle de ce Zealandia s-a îndepărtat ca un pământ scufundat, dar între timp i-au găsit locul de odihnă, unde 94% din ea a zăcut sub apă.

Omul de afaceri și marinarul olandez Abel Tasman a consemnat inițial existența Zealandiei încă din 1642, prezentând-o ca pe o mare masă de pământ pe care a dat peste ea când căuta „marele continent sudic”.

A fost nevoie de 400 de ani pentru ca oamenii de știință să cadă de acord asupra informațiilor oferite lui Tasman cu privire la o mare masă de pământ situată la est de insulele sudice ale Noii Zeelande. Dar munca asiduă a geologilor a confirmat în cele din urmă că Zealandia este reală, „noul” continent fiind în principal subacvatic.

citeste integral pe stiripesurse

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *