După peste 400 de ani de căutări subacvatice, continentul dispărut al Zealandiei a fost găsit, astfel încât locul lipsă de pământ a fost identificat. Oamenii de știință au explorat existența unui continent „dispărut” în ultimii 375 de ani și, în cele din urmă, s-au trezit în fața unor dovezi concludente.
Așa-numita „Zealandia”, cunoscută sub numele de Te Riu-a-Māui în limba Māori, a fost un continent care se întindea pe o suprafață de 1,89 milioane de mile pătrate și este bucata lipsă din fostul supercontinent Gondwana.
Acel supercontinent de odinioară includea și estul Australiei și vestul Antarcticii, dar Zealandia s-a „îndepărtat” de celelalte continente în urmă cu peste 550 de milioane de ani, scufundându-se treptat în ape.
Ce s-a întâmplat cu Zealandia
Geologii încă încearcă să afle de ce Zealandia s-a îndepărtat ca un pământ scufundat, dar între timp i-au găsit locul de odihnă, unde 94% din ea a zăcut sub apă.
Omul de afaceri și marinarul olandez Abel Tasman a consemnat inițial existența Zealandiei încă din 1642, prezentând-o ca pe o mare masă de pământ pe care a dat peste ea când căuta „marele continent sudic”.
A fost nevoie de 400 de ani pentru ca oamenii de știință să cadă de acord asupra informațiilor oferite lui Tasman cu privire la o mare masă de pământ situată la est de insulele sudice ale Noii Zeelande. Dar munca asiduă a geologilor a confirmat în cele din urmă că Zealandia este reală, „noul” continent fiind în principal subacvatic.
citeste integral pe stiripesurse