Așa procedează statele puternice: cazul Djokovici

Fii la curent cu noutățile

Guvernul australian a decis, vineri, să-i anuleze viza jucătorului de tenis Novak Djokovici, cap de serie numărul 1 la Australian Open și principalul favorit, chiar împotriva propriului interes de a avea un turneu de tenis atractiv, cu mize mari.

Așa procedează statele puternice, pentru care respectarea regulii este mai importantă decât dividendele politice pe care guvernul le-ar fi încasat, poate, închizând ochii la toate minciunile și falsurile din hârtiile lui Djokovici.

Ce autoritate ar mai fi avut guvernul australian în fața cetățenilor săi, constrânși să respecte unele dintre cele mai dure restricții? De ce ar mai fi respectat ei regulile anti-Covid din moment ce un simbol al mișcării antivacciniste reușește să le fenteze în mod flagrant abuzând de influența sa de vedetă mondială?

Dacă ar fi închis ochii și ar fi cedat, statul australian ar fi transmis o sumă de mesaje greșite. Cetățenii ar fi văzut un stat slab, egalitate selectivă în fața legii și excepții pentru speciali.

Statele puternice, în care supremația legii nu este vorbă în vânt, nu-și permit să cadă în genunchi indiferent cât de mare este presiunea unei părți din public. Mulți nu fac încă diferența între viza obținută legal de Djokovici și condițiile de intrare în țară. Jucătorul de tenis a îndeplinit condițiile de obținere a vizei, dar a încălcat condițiile de intrare în Australia. Sunt două instituții complet diferite.

Oricine poate obține în mod legal o viză de America sau Australia, dar dacă nu respectă condițiile de intrare (bifați în avion o lungă listă de motive pentru care puteți fi oricând întors din drum), este făcut pachet și trimis acasă. Dacă ești prins, de pildă, cu semințe agricole sau cu droguri, faci stânga împrejur cu toată viza ta legală pe pașaport.

Citeste integral pe G4media

Comentarii Facebook
Apasati pe una din imaginile de mai jos pentru a inchide aceasta fereastra.