Bugetul României, cu tot avântul spre prăpastie – Împrumuturile generează un efect de bulgăre de zăpadă, încasările scad

RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Bugetul statului se trezeşte la realitate. Încasările în plus din energie, inflaţie sau eşalonarea dărilor în pandemie expiră şi se văd în venituri. Încasările statului din impozitul pe profit au scăzut în februarie cu aproape 27%, iar creşterea din încasări din TVA a fost de 4%, sub inflaţia de 15%, potrivit Mediafax.

Analiza arată că Guvernul Ciucă a cheltuit cu dobânzile dublu faţă de cât a cheltuit cu investiţiile în februarie 2023.

Cheltuielile bugetului de stat cresc cu un ritm mult superior veniturilor, iar deficitul bugetar se adânceşte, arată analiza asupra execuţiei bugetare din luna februarie. Este o tendinţă inversă faţă de angajamentul guvernului de a scădea deficitul bugetar, atât în termeni nominal, cât şi raportat la PIB. Şi în ianuarie situaţia bugetului a fost similară. Veniturile totale ale bugetului statului au crescut cu 8% în februarie, dar cheltuielile au urcat cu 19%.

Problemele sunt mai ales la încasările din TVA, cea mai importantă taxă pentru bugetul de stat. Guvernul a colectat în februarie 7,8 mld. lei din TVA, adică o creştere de doar 4%, faţă de februarie 2022, în condiţiile în care inflaţia a fost de peste 15%.

citeste integral pe stiripesurse

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *