Când se iese, de fapt, la pensie după anul nașterii în cazul femeilor dar și al bărbaților

RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Pensia este unul dintre cele mai controversate subiecte ale momentului, având în vedere că în acest domeniu au fost făcute o mulțime de modificări. Pentru cei care intenționează să se pensioneze și se apropie de vârsta necesară, este bine să știe când pot ieși la pensie, mai exact. În funcție de data nașterii tale, află când îți poți depune dosarul de pensionare.

Când poți ieși la pensie

Încă din anul 2015, s-a stabilit că bărbații ies la pensie la vârsta de 65 de ani, cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Lucrurile stau altfel în cazul femeilor, unde au avut loc mai multe modificări de-a lungul timpului.

Legislația actuală prevede că vârsta standard de pensionare la femei este de 63 de ani,  tot cu un stagiu complet de cotizare de 35 ani, ca în cazul bărbaţilor, şi un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Însă, la aceste valori se va ajunge treptat abia în 2030, prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor.

În anul 2021, femeile pot ieși la pensie chiar de la 61 de ani. Anunțul a fost făcut de ministrul Raluca Turcan. Astfel, între lunile mai-iulie 2021 se pot pensiona femeile cu vârsta 61 de ani şi şapte luni, care au un stagiu complet de 31 ani şi şapte luni.

Citeste continuarea pe Huff.ro

Loading