Capitala este oficial în scenariul roşu, însă decizia ne-a luat pe nepregătite. Angajații localurilor pot verifica dacă certificatul verde e valabil, dar nu și al cui este: „O întreagă nebunie!”

Capitala este în scenariul roşu, iar de la miezul nopţii certificatul verde devine oficial obligatoriu. Fără el, nu vom mai putea intra în restaurante, teatre sau cinematogralefe din Capitală. Doar că, în practică, măsura ne-a prins din nou nepregătiţi. Angajaţii pot verifica dacă certificatul este valabil, dar nu şi dacă e al persoanei care il prezintă. Iar poliţiştii nu au suficiente dispozitive pentru a-i ajuta.

Începând din acest weekend, în Capitală e nevoie de certficat verde pentru o seară în oraş. Angajaţii localurilor spun însă că nu au cum să verifice dacă cei care le calcă pragul prezintă propriul document sau unul împrumutat de la un prieten. Şi asta pentru că aplicaţia arată doar numele şi data naşterii, nu şi alte date de identificare, cum ar fi o fotografie.

Şerban Răzvan, director restaurantPutem verifica prin numele pe care face rezervarea persoana în cauză, mai mult de atât nu prea avem cum să verificăm decât să-i credem că este al lor. Nu suntem îndreptăţiţi de către lege să cerem buletinul sau orice act de identitate consumatorilor care ne trec pragul.

Capitala nu este singurul oraş în scenariul roşu

Cu o incidenţa de peste 3 la mia de locuitori, Craiova se află în scenariul roşu. Asta înseamnă că, la restaurante, au acces doar cei care pot să facă dovada vaccinării.

În ajutor ar putea venii poliţiştii. „Poliţia Română poate verifica documentele de identitate în paralel cu verificarea acelor certificate verzi”, spune Georgian Drăgan, reprezentant Poliţia Română.

Doar că… şi ei au probleme cu noile certificate. Agenţii nu au suficiente dispozitive pentru a scana codurile QR.

„În acest moment avem în dotare 3.174 de astfel de device-uri pe care poliţiştii pot face verificările necesare. Suplimentar faţă de stocul existent este nevoie de 8.333 de astfel de aparate”, a adăugat Georgian Drăgan.

Citeste continuarea pe Observator

Comentarii Facebook
Pentru a inchide POPup-ul apasa pe imaginea de mai jos