Postul Paștelui începe luni. Este cel mai lung și important post din cele patru de durată. „O asemănare cu Dumnezeu. Este o scară care îl urcă pe om la starea de la care a căzut”, a explicat părintele Calistrat. Înfrânarea, atât trupească, cât și sufletească presupune unele reguli.
Postul Paștelui: Ce este interzis să faci în cele 40 de zile de continență
Omul, când a fost conceput în grădina Raiului, nu a avut măsura mâncării sau dimensiunea mâncării, ci a primit de la Dumnezeu această dezlegare, deci postul este o înfrânare. „Din toți pomii să mănânci”, spunea părintele Dumitru Stăniloae. Adam, când a profitat de această regulă și a auzit pașii lui Dumnezeu prin ceață, s-a ascuns.
Era la o saturație de El? Nu. Se simțea cu conștiința pătată, încălcând cea mai veche poruncă din Rai, porunca ascultării și a înfrânării. „Postul este de o vechime și de o adâncime cu Adam”, a zis Sfântul Ioan Gură de Aur. Iar de atunci postul și-a început existența. Regulile, în schimb, au rămas în picioare, precum cele pe care le-a avut de respectat Adam.
Ce e interzis?
Despre ele au vorbit mai multe bioenergoterapeutul Lidia Fecioru și numerologul Mihai Voropchievici, în cadrul emisiunii ”Adevăruri Ascunse”, de la Antena 3.
„În primul rând, în momentul în care ai intrat şi ai acceptat postul, condiţia esenţială pe durata postului, afară de reglementările ce mănânci şi ce mănânci, să ţinem gura mică.
În perioada asta de post e cel mai greu post, cu mai multe vicisitudini, nu sunt atâtea dezlegări la peşte. Să nu ne certăm şi să nu îi supărăm pe cei din jur. Să acceptăm pe lucruri pe care, de multe ori, nu le-am acceptat.
Să dăm dovadă de pioşenie, de credinţă. Să iertăm. A ierta şi a oferi ajutor cuiva care nu e în situaţia să se poată descurca. Legea atracţiei universale funcţionează aşa cum funcţionează: ceea ce oferim, aia primim. Oferim o vorbă bună, vom primi trei vorbe bune.
Oferim un ban sau un lucru unui nevoiaş, Dumnezeu va avea grijă când vom avea nevoie şi vom căuta să ofere acele lucruri pe care noi le-am oferit.
E interzis şi se zice să nu se consume alcool, dar e tratamentul de antivirus pe care îl folosesc şi doamnele. Îl recomandă şi medicul, dar e o treabă să bei tu băutura şi să nu te bea ea pe tine.
Totul e la alegerea fiecăruia, ce să nu facem. Dacă citim cele nouă porunci, e cam ce să nu facem.
Citeste continuarea pe StiriTV.ro