DESCARCĂ APLICAȚIA: Android app on Google Play

Ce s-ar întâmpla dacă barajul Vidraru ar ceda. Orașul Curtea de Argeș, șters de pe hartă în doar 20 de minute

DESCARCĂ APLICAȚIA: Android app on Google Play
RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Construit inițial pentru a produce energie electrică, irigații și pentru a împiedica inundațiile, barajulul Vidraru este cu adevărat impresionant. Înălțimea de 166,6 m și lungimea la coronament de 307 m situează barajul Vidraru pe locul cinci din continent și pe locul 27 din lume. Dacă ar ceda, localități întregi ar fi rase de pe harta țării.

Construcția barajului și a hidrocentralei Vidraru a început în 1960 de către Gheorghiu Dej și a fost finalizată după cinci ani și jumătate, fiind pusă în funcțiunie în 1966, de Nicolae Ceaușescu. La vremea aceea, barajul Vidraru era al cincilea în Europa și al nouălea în lume, între construcțiile similare. A fost o investiție de 1,47 de milioane de lei la nivelul anilor ’60, iar investiția a fost amortizată în 28 de ani.

Barajul Vidraru ar fi luat 400 de vieți

Barajul Vidraru a fost a fost făcut să reziste la un cutremur de 9 grade Richter şi mai are garanţie încă 60 de ani de acum încolo.

A rezistat cutremurului din 1977 fără vreo fisură, după ce în 1974 a fosr consolidat. Atunci o galerie s-a rupt, la fel și blindajul metalic, iar o parte uriașă din masivul muntos a fost dislocată.

 Barajul Vidraru, 1964. Sursă foto: energie.gov.ro (Arhivă Personală Imola Martonossy)

Construcția sa este cu adevărat măreață:
– s-au forat 42 de kilometri de galerii subterane,
– s-au excavat 1.768.000 de metri cubi de rocă, dintre care 1 milion de metri cubi în subteran,
– s-au turnat 930.000 de metri cubi de beton, dintre care 400.000 de metri cubi în subteran
– s-au montat 6.300 de tone de echipamente electromecanică

Despre sacrificiile umane nu vorbește nimeni. Nimic nu s-ar fi putut face fără forța de muncă uriașă. Mii de ore de muncă realizată în condiții aspre au dus la zeci de accidente despre care nimeni nu a suflat o vorbă. Neoficial, se vorbește despre 400 de morți.

Citeste continuarea pe StiriRomania.ro

 156 Total vizualizari,  2 Vizualizari azi

Pentru a inchide aceasta fereastra apasati pe una din imaginile de mai jos