O parte dintre cele mai adânci părți ale Mării Negre răspund în continuare schimbărilor climatice provocate de ultima eră glaciară, au descoperit oamenii de știință – o perioadă care s-a încheiat oficial acum aproape 12.000 de ani.
- Oamenii de știință au descoperit că cele mai adânci părți ale Mării Negre încă răspund schimbărilor climatice provocate de ultima eră glaciară
- Cercetătorii au efectuat mai multe măsurători, printre care şi unele de temperatură
O analiză a depozitelor de hidrați de gaze – în acest caz metanul prins de moleculele de apă, într-o substanță solidă care arată precum gheața – a relevat răspunsul întârziat într-o zonă din nord-vestul Mării Negre.
Împreună cu măsurătorile de temperatură și alte date, miezurile de foraj ale depozitelor de hidraţi de gaz dezvăluie ceva destul de surprinzător: nivelurile de gaz metan liber de pe fundul mării nu s-au adaptat încă condițiilor mai calde care au predominat deja la suprafață de mii de ani.
Elementele esențiale ale constatărilor sunt încercările oamenilor de știință de a determina baza zonei de stabilitate a hidraților de gaz – cel mai mic punct în care se formează în mod natural hidrații de gaze datorită temperaturii, presiunii și altor câțiva factori. Deasupra și sub acea zonă, se obține gaz metan care nu este prins în hidrați.
Citeste continuarea pe ObservatorNews.ro