Cine a inventat școala? Inițial, termenul însemna “timp liber”

RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Cine a inventat școala? O pacoste când ești elev, dar și una dintre cele mai frumoase experiențe de care îți amintești cu drag mai apoi. Și mai presus de toate, temelia pe care societatea se construiește și crește.

Dreptul la învățătură este garantat prin Constituție și este gratuit, potrivit legii, dacă ne referim la cel de stat. Cu siguranță toți copiii s-au supărat într-un moment sau altul pe cel care a inventat școala. Puțini știu însă când și cum a apărut ea . Iată cine este responsabil pentru crearea sistemului de învățământ, așa cum îl știm astăzi?

Cine a inventat școala?

Nevoia creării unor centre în care copiii să primească informații a apărut încă din Antichitate. Putem spune că grecii antici au pus bazele școlii, cunoscute atunci sub numele de academii (akademos). Termenul a fost folosit pentru prima dată în anul 385 î. Hr., atunci când Plato a înființat școala de filosofie numită akademia. Atunci, grupurile de elevi erau duse într-o facilitate centrală de învățământ.

Denumirea de școală provine de la cuvântul latin “schola”, derivat din greaca antică “scholeidon”, “schole”. Interesant este faptul că atunci școala însemna “timp liber”. Termenul a evoluat apoi și a fost folosit pentru a defini “locul în care se petrece timpul liber”. Așadar, școala era, inițial, locul unde se purtau discuții științifice și filozofice.

Cine a inventat școala? Inițial, termenul însemna "timp liber"

Școala, așa cum o știm astăzi, a fost inventată de poporul bizantin în anul 425, fiind folosită pentru instruirea personalului militar. Bizantinii au fost cei care au creat un sistem bine stabilit în cadrul căruia se discutau mai multe subiecte din diferite domenii, precum matematica, limba maternă, filosfie, relgie sau istorie. Tot ei au stabilit ca aceasta să se desfășoare într-un loc închis și permanent. Poporul bizantin este considerat creatorul școlii. Căderea imperiului Bizantin a însemnat și prăbușirea sistemului de învățământ.

Prima școala românească

Prima școală românească se află în Ardeal, în curtea bisericii Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului. Primele cursuri în limba română au avut loc pe băncile acestei școli, în anul 1583.  Aici s-au ținut primele cursuri de limba română, iar diaconul Coresi și-a putut tipări primele cărți în limba română, în Transilvania.

Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a dus și la inițiera procesului de construcție a unor sisteme educaționale de învățământ naționale.

RECLAMA 8

Citeste continuarea pe StiriRomania.ro

Loading

Verified by MonsterInsights