Cod Rutier 2021. Amendă de 1.160 de lei dacă faci asta la volan. Atenție mare, șoferi

RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Cod Rutier 2021. Se dă amendă de 1.160 de lei dacă faci asta la volan. Atenție mare, șoferi, întrucât poliția nu te iartă dacă ai comis această greșeală aparent banală.

Amendă uriașă pentru șoferii care comit asta la volan. Cum pot scăpa de amendă

Cod Rutier 2021. Poliția Rutieră dă o amendă de 1.160 de lei dacă faci asta la volan. Atenție mare, șoferi, întrucât greșeala este aparant banală, iar mulți nu își pot închipui că pot fi sancționați doar pentru așa ceva.

Astfel, mulți au picat în capcană, plătind amenda uriașă pentru simplul fapt că au ținut telefonul în mână, în timp ce se aflau la volan.

Sistemul care te scapă de amendă

Polițiștii au dat amenzi în perioada octombrie 2019-ianuarie 2020. Astfel, șoferii erau amendați dacă polițistul de la Rutieră constata că aceștia țin în mână telefonul mobil sau orice alt dispozitiv cu funcție de înregistrare ori redare text, foto sau video, atunci când se aflau în timpul mersului.

Pe lângă 1160 de lei amendă, șoferii erau sancționați și cu 4 puncte de penalizare. Din fericire lucrurile s-au schimbat în luna ianuarie a lui 2020, când Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege, potrivit căruia șoferii nu mai sunt amendați dacă dispozitivul mobil pe care îl țin mână este echipat cu sistem tip “mâini libere”.

Legea este valabilă și în cazul în care se conduc alte vehicule

Astfel, ținerea în mână a telefonului de către șofer, chiar și atunci când autoturismul se află în mers, nu mai este o contravenție. Rămâne valabilă, dacă telefonul nu este echipat cu dispozitivul ”mâini libere”.

Legea este valabilă și se aplică și în cazul celor se deplasează folosind biciclete, trotinete, scutere sau motociclete.

Cât este amenda pentru centura de siguranță

RECLAMA 8

Cei care calcă pe bec, sunt snacționați cu 2-3 puncte amendă, adică 290 sau 435 de lei. Șoferii trebuie să știe că pot rămâne fără permis de conducere în cazul în care vorbesc la telefon fără să folosească un sistem !mâini libere”.

Șoferii mai sunt pasibili de amendă și în cazul altor abateri. Se întâmplă și în cazul în care se încalcă o altă regulă de circulație cum ar fi nepurtarea centurii de siguranță. Potrivit Codului Rutier, abaterile cumulate se sancționează cu 9-20 de puncte-amendă și cu o amendă contravențională ce variază între 1.305 și 2.900 de lei.

Cum mai poți scăpa de amendă

Există mai multe modalități prin care se poate evita butonarea telefonului în mers. Autoturismele mai noi permit conexiuni Android Auto, Apple CarPlay sau prin Bluetooth.

Dacă autovehiculul tău nu este echipat cu un astfel de sistem, poți să alegi foarte bine o cască. Aceasta se poate conecta simplu la telefon prin Bluetooth. O altă soluție pentru șoferii cu mașini mai ieftine este lăsarea telefonului pe speaker atunci când se face un apel.

Sursa: playtech.ro

Loading