Cum se recoltează și cum se conservă cătina. Rețetă de cătină cu miere

Cătina este un arbust din familia Elaeganaceae, care are ramuri cu spini mici, frunze înguste și ajunge la o înălțime de 2-4 metri. Fructele sunt sub formă de bobițe portocalii, cu gust acru-amărui. 

Când se recoltează fructele de cătină pentru a fi cele mai bune? Cum se păstrează cătina pentru iarnă? Află în continuare cum poți beneficia de vitaminele din belșug furnizate de acest fruct?

Cum se conservă cătina

Cătina are o mulțime de beneficii pentru sănătate, fiind folosită din cele mai vechi timpuri. Are beneficii antiîmbătrânire, dar și beneficii pentru infrumusețare. De asemenea, fructele de cătină au proprietăți care ajută la întărirea sistemului imunitar, datorită conținutului mare de vitamina C.

ste bine de știut că doar 100 de grame de cătină furnizează  400 – 600 mg de vitamina C, practic, de 10 ori mai mult decât aceeași cantitate de portocală. 

Conform  Food and Nutrition Journal, cătina conține vitamina A, Omega-6, Omega-7, alfa-tocoferol,  vitamina E și carotenoide. În fructele de cătină se mai regăsesc minerale, aminoacizi, flavonoizi, monozaharide, glicerofosfolipide, fitosteroli si compusi polifenolici.

Pentru a beneficia de această bombă de vitamine, este important să conservi cătina în mod corespunzător, pentru a-și păstra proprietățile. 
Una dintre metodele de conservarea a cătinei este congelarea acesteia, după ce fructele au fost bine spălate. Cătina se poate păstra sub formă de sirop, după ce fructele au fost stoarse, se ține într-o sticlă la rece. Se poate fierbe cu puțin zahăr, pentru a fi mai bine conservat.

De asemenea, cătina se mai poate usca la cuptor sau deshidrata, asemenea legumelor pentru vegeta naturală. După ce sunt bine uscate, fructele se macină sau se dau prin râșniță, iar pulberea se poate consuma sub formă de ceai sau în mai multe băuturi tip smoothie.

Totuși, cea mai eficientă metodă de conservare a cătinei este combinarea acesteia cu miere.

Cătină cu miere – rețeta cu care nu dai greș

Sursa AgroMedia.ro

 125 Total vizualizari,  2 Vizualizari azi

Comentarii Facebook
Apasati pe una din imaginile de mai jos pentru a inchide aceasta fereastra.