La nivel european, 65 de milioane de locuințe sunt încălzire cu centrale termice pe gaze naturale, din care circa 3 milioane sunt în România, iar înlocuirea lor ar fi extrem de costisitoare.
Centralele pe gaz natural sunt utilizate pe scară largă astăzi în Europa pentru a furniza apă caldă și încălzirea spațiului în clădirile casnice, comerciale și industriale, potrivit unei analize realizate de Asociația Energia Inteligentă.
Potrivit acesteia, centralele de apartament pe gaz natural produc 38% din energia finală pentru încălzirea spațiului UE în clădirile rezidențiale. Obiectivele UE de decarbonizare, stabilesc înlocuirea acestor centrale de apartament pe gaz natural cât mai curând posibil, cu pompe de căldură, încălzire solară și/sau geotermală sau sisteme de termoficare.
„Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze. De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi. Deși există astfel de intenții la nivelu UE, nu există încă o legislație a UE care să impună astfel de interdicții”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
În România există circa 3 milioane de centrale
CITESTE INTEGRAL PE STIRIPESURSE