De ce au cerut SUA României să doneze Patriot Ucrainei? ‘Cea mai plauzibilă explicație’ după un comunicat care ridică multe semne de întrebare

RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) a anunțat săptămâna trecută că România va dona Ucrainei un sistem Patriot. Informația că România ar putea dona Ucrainei unul dintre cele patru sisteme Patriot pe care le deține a apărut pentru prima dată pe 7 mai, în timpul unei întâlniri a președintelui român Klaus Iohannis cu liderul american, Joe Biden. Au trecut șase săptămâni până ca decizia să treacă prin Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT). La întrebarea „de ce ne-au cerut SUA să donăm Patriot ucrainenilor?” nu există un răspuns oficial. Experta Iulia Joja explică posibilele argumente, dar și greșeala capitală făcută de România în negocieri, în condițiile în care suntem foarte aproape de linia frontului și avem puține astfel de sisteme.

Efortul României de a dona Ucrainei un sistem Patriot, la solicitarea SUA, este unul considerabil, în contextul în care ne aflăm foarte aproape de linia frontului și avem un număr foarte mic de astfel de sisteme antiaeriene, comparativ cu alte țări care au donat, susține experta Iulia Joja,  într-un interviu pentru „Adevărul”.

În acest context, România trebuia să negocieze mult mai bine cu SUA, crede experta, care predă Securitate europeană la două universităţi din Washington şi la Institutul Diplomatic al SUA.

„(…) Este clar că avem prea puține sisteme Patriot în România, iar pe de altă parte, trebuie să ne gândim la faptul că nu noi le folosim, ci ucrainenii peste graniță și că e mai bine pentru noi, pentru interesul național să, ca războiul să fie oprit de ei, și să-i ajutăm pe ei să și să-și poată proteja populația civilă și infrastructura critică ș.a.m.d. decât să fim noi în această situație. Și atunci, evident, este un lucru bun faptul că am dat acest a acest sistem de apărare antiaeriană.

Cred însă că ar fi trebuit să negociem mai bine și, evident, Administrația Prezidențială și CSAT-ul și tot sistemul guvernamental ar fi trebuit să comunice mai transparent procesul decizional și logica din spatele acestei decizii. Pentru că, într-adevăr, avem foarte puține sisteme Patriot și pentru că nu este clar pentru noi, cetățenii și votanții, până la urmă, ce am primit la schimb. (…) Eu spun că ar fi trebuit să solicităm nu unul, ci două sau să avem un acord mai bun. (…) Americanii au peste 50 astfel de sisteme antiaeriene. Noi avem patru, ei au făcut solicitarea și ei nu le folosesc la nimic, că doar nu îi bombardează canadienii sau mexicanii.

Și atunci, ar fi trebuit să avem o solicitare publică mai clară, să spunem: „în această situație, noi dăm pentru frații noștri ucraineni, care se luptă și pentru noi, ș.a.m.d. Dar uite că și noi suntem într-o situație extrem de vulnerabilă. Ne cad drone de la rușilor ș.a.m.d”. Și atunci, puteam să cerem, de exemplu împrumut pentru o perioadă, până reușim să achiziționăm mai multe, lista de așteptare pentru Patrioturi fiind foarte mare, de aproximativ 10 ani.”

CITESTE INTEGRAL PE STIRIPESURSE

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *