DESCARCĂ APLICAȚIA: Android app on Google Play

Descoperirea care sfidează legile fizicii: experimentul care arată că levitația este posibilă

DESCARCĂ APLICAȚIA: Android app on Google Play
Processing

Sustine acest proiect

Daca doriti sa sustineti acest proiect o puteti face printr-un simplu click. Ne luptam cu cenzura in mediul online, in concluzie singura noastra sursa de sustinere al acestui proiect este bunavointa dumneavoastra.

  • EUR *
RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Levitaţia, un fenomen des întâlnit în filmele SF, este pe cale să devină realitate. Cercetătorii elveţieni au demonstrat, în cadrul unui experiment ştiinţific, cum mecanica cuantică poate fi cheia deplasării obiectelor în aer fără niciun motor asociat.

Mecanica cuantică se ocupă de comportamentul Universului la o scară foarte mică: atomi și particule subatomice care funcționează în moduri pe care fizica clasică nu le poate explica.

În 2021, o echipă a reușit să ridice în aer, fără niciun sprijin extern, o mică nanosferă de sticlă care avea un diametru de 100 de nanometri – de aproximativ o mie de ori mai mică decât grosimea unui fir de păr uman.

Împingerea unei astfel de nanosfere pe tărâmul mecanicii cuantice a fost o realizare uriașă. Cu ajutorul unor lumini laser atent calibrate, nanosfera a fost suspendată în cea mai joasă stare mecanică cuantică, o stare de mișcare extrem de limitată în care poate începe să apară comportamentul cuantic.

„Este pentru prima dată când o astfel de metodă a fost folosită pentru a controla starea cuantică a unui obiect macroscopic în spațiul liber”, a declarat Lukas Novotny, profesor de fotonică de la ETH Zurich din Elveția, potrivit Nature.

Nanosferă de sticlă făcută să plutească cu ajutorul unui fascicul laser foarte bine focalizat. Pentru a obține stări cuantice, mișcarea și energia trebuie să fie reduse la minimum. Novotny și colegii săi au folosit un container vidat răcit până la -269 grade Celsius.

citeste integral pe stiripesurse

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru a inchide aceasta fereastra apasati pe una din imaginile de mai jos

Aceasta fereastra se va inchide in 8 secunde