DESCARCĂ APLICAȚIA: Android app on Google Play

Diana Şoşoacă continuă să agite spiritele la Lupeni. Ce îi îndeamnă pe mineri

DESCARCĂ APLICAȚIA: Android app on Google Play
Processing

Sustine acest proiect

Daca doriti sa sustineti acest proiect o puteti face printr-un simplu click. Ne luptam cu cenzura in mediul online, in concluzie singura noastra sursa de sustinere al acestui proiect este bunavointa dumneavoastra.

  • EUR *
RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Diana Şoşoacă a mers sâmbătă seara la Lupeni. Ea le-a vorbit oamenilor, îndemnându-i să-șo ceară drepturile. Protestul de la Lupeni vine în sprijinul minerilor grevişti, care s-au blocat în subteran.

Sute de oameni s-au strâns în faţa sediului Exploatării Miniere Lupeni pentru a-şi arăta susţinerea faţă de cei peste 80 de mineri s-au blocat în subteran încă de miercuri. Minerii sunt nemulţumiţi de întârzierile salariale şi de situaţia îngrijorătoare în care se află Complexul Energetic Hunedoara.

Mai mulți politicieni s-au alăturat mitingului: primarul Lupeniului, Lucian Resmeriţă, fratele său – senatorul Cristian Resmeriţă, parlamentarii Ilie Toma, Viorel Sălan, Natalia Intotero, Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor – toţi reprezentanţi ai PSD şi senatorul Daniela Şoşoacă, fostă membră AUR.

După un marș prin centrul orașului, protestatarii s-au aliniat pe treptele din faţa intrării în clădirea administrativă a E. M. Lupeni şi au ţinut discursuri.

De asemenea, s-a auzit și Imnul României – „Deşteaptă-te, române!” şi Imnul minerilor. Aleşii locali le-au spus oamenilor că nu au venit să facă politică, însă au vorbit doar despre adversarii politici, pe care i-au acuzat de dezastrul din minerit.

Mulţimea a strigat „Unitate!”, „Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea” şi a huiduit conducerea Complexului Energetic Hunedoara, care nu a fost prezentă la manifestaţie.

Un tânăr de 23 de ani din Lipeni a spus că a lucrat câteva luni ca paznic la Mina Vulcan. Apoi el a plecat în Anglia, dar povestește ce se întâmpla la mină.

„La Vulcan, la un moment dat venea lumea şi îmi zicea: Cătăline, tati, vrem să furăm şi noi de aici, să fac pact cu ei. Eu le spuneam: bă, vă las, dar nu mai aveţi ce fura. Au furat hoţii destul, în toţi anii care au trecut. Nu mai lucrez eu aici, în România. Plec în Anglia, pentru că acolo salariul e de 1.200 de lire, iar aici lucram pe 1.200 de lei”, i-a spus tânărul senatoarei, care l-a felicitat pentru vârstă.

Un fost miner povestește clipele grele prin care sunt nevoiți să le depășească lucrătorii din subteran: „Am scos oameni morţi, pe braţe afară din mină. Şi alţii m-au scos pe mine din surpare, aproape mort. Am văzut moartea cu ochii. Am pupat-o, am dat mâna cu ea şi i-am spus: nu mi-e frică de tine. Pentru eroismul ăsta aş vrea şi eu o pensie specială”, a relatat fostul miner.

La acest moment, minerii care protestează de 5 zile în subteran primesc mâncare și apă de la sindicat și prin sprijinul ortacilor de la alte sucursale miniere. Este supravegheată sănătatea lor.

“Există salvatori care îi monitorizează tot timpul. În cazul în care unui om i se face rău din cauza epuizării sau alte motive, este scos la suprafaţă şi transportat la spital pentru îngrijiri medicale”, a explicat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Samuel Dioane.

Preşedintele executiv al Sindicatului Muntele, Alin Sîn, a menţionat, sâmbătă, că este posibil ca minerii de la Lupeni să-şi continue protestul până vor primi salariile pe luna ianuarie.

Ce le-a transmis Diana Șoșoacă minerilor de la Lupeni

”Încerc să intru acolo, da? Nu mai plângeți. Încerc să vă ajut cu ce pot. Să știți că există soluții. Nimeni nu poate să înţeleagă. Sunt mamă și știu ce înseamnă. Încerc să fac tot ce îmi stă în putință. Să știți că există posibilitatea ca toate minele din țară să funcționeze.

Eu am venit cu soluţii, nu cu prostii. Să se dea drumul la toate minele din țară, pentru că există soluții economice. Ăştia de la Putere sunt nişte asasini economici! Dacă suntem uniţi, rechinii mor. Există soluții, credeți-mă!”, le-a promis oamenilor, cel mai vocal senator de pe scena politică.

Senatorul Diana Şoşoacă și-a dorit să intre în subteran, însă nu a fost lăsată. Ea a promis că va oține aprobarea conducerii CEH și va reuși să intre în mină.

„Să se dea drumul la toate minele din ţară, pentru că există soluţii economice”, le-a spus Diana Şoşoacă participanţilor la protest.

Nici ea, nici primarul Lucian Resmeriţă nu au purtat mască, iar câţiva dintre politicienii aflaţi pe treptele EM Lupeni le-au urmat exemplul.

 nemultumiri la Lupeni

Sursa Fresh24.ro

Loading

Pentru a inchide aceasta fereastra apasati pe una din imaginile de mai jos

Aceasta fereastra se va inchide in 8 secunde