Dr. Emilian Popovici: ‘După acest val cinci, care e atât de devastator ca număr de infecții, ar trebui să urmeze o perioadă de pauză destul de lungă’

Medicul epidemiolog Emilian Popovici  spune, că după valul 5 al pandemiei de COVID-19 ar putea urma o perioadă de pauză a infecțiilor. Asta dacă nu apare o nouă variantă COVID.

Fii la curent cu noutățile

Ce va urma după valul 5 al pandemiei

“Și eu cred că după acest val cinci, care e atât de devastator ca număr de infecții, ar trebui să urmeze o perioadă de pauză destul de lungă, care se poate întinde până în toamnă sau până în iarnă. În epidemiologia clasică se numește o perioadă de liniște interepidemică. De ce s-ar întâmpla asta? Pentru că se epuizează receptivii. Dacă într-o populație ca a Franței ai peste 300.000 de infectări zilnice, la un moment dat, pe la sfârșitul valului cinci, o să ai un procent semnificativ din populație care a trecut prin infecție și atunci, dacă nu apare o nouă variantă, vine o perioadă de liniște până la noul sezon care va fi favorabil infecției”, spune medicul, într-un interviu pentru Libertatea.

Acesta mai sugerează că un nivel mai scăzut al restricțiilor sanitare favorizează apariția unor noi tulpini de COVID-19:

„În ce privește posibila nouă variantă, cu cât nivelul de măsuri este mai scăzut, cu atât oferta de infectare făcută virusului e mai mare: infecțiile sunt mai frecvente și crește riscul apariției mutațiilor și a unor noi variante. De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că, pe lângă partea de lume cu măsuri și vaccinare, avem regiuni extinse în Africa și Asia fără măsuri și fără vaccinare, unde virusul se poate replica în voie și astfel poate genera noi variante. Asta înseamnă că trebuie găsite resursele necesare pentru ca această problemă de sănătate publică a umanității să fie abordată global, ca o pandemie, și nu doar pe regiuni, cum sunt America de Nord, Europa sau Australia”.

Omicron, dominantă și în România

Citeste integral pe Bugetul

Comentarii Facebook
Apasati pe una din imaginile de mai jos pentru a inchide aceasta fereastra.