Europa tremură: americanii ar putea reduce sprijinul militar pentru Ucraina (analiză Financial Times)

RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Aliații Ucrainei se tem că sprijinul militar se apropie de apogeu, iar înalții oficiali europeni sunt din ce în ce mai îngrijorați de fluxul de ajutor de anul viitor, pe măsură ce Statele Unite intră într-o campanie prezidențială, relatează Financial Times într-o analiză.

  • Context: Washingtonul a fost principala sursă de arme a Ucrainei, iar oficialii americani spun că fondurile aprobate în prealabil sunt suficiente pentru a susține Kievul încă aproximativ cinci luni, asigurând o contraofensivă importantă planificată pentru următoarele săptămâni.

Aliații europeni ezită însă din ce în ce mai mult dacă SUA vor putea ajunge la nivelul pachetului de 48 de miliarde de dolari adoptat în 2022, mai ales că necesită un vot în Congres în această toamnă, pe fondul unei dezbateri mai părtinitoare despre război. „Nimeni nu știe”, a declarat un oficial european anonim, unul dintre cei zece înalți oficiali din aliații Ucrainei care au declarat pentru Financial Times despre următoarea fază a războiului. “Nu putem menține același nivel de îngrijire pentru totdeauna”, a adăugat oficialul citat, argumentând că nivelul actual de sprijin ar putea fi menținut timp de un an sau poate doi, dar nu mai mult.

Ce spune Joe Biden?

Președintele american Joe Biden, care a calificat războiul din Ucraina drept o înfrângere strategică pentru Rusia, nu a dat semne că intenționează să reducă sprijinul. Dar se pregătește pentru o campanie de realegere alături de Donald Trump, un critic al sprijinului nelimitat al SUA pentru război și cel mai probabil rival republican al său în cursa din 2024.

citeste integral pe stiripesurse

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *