Gabriela Firea: ”Se pregătește o creșterea a vârstei de pensionare la 70 de ani”

RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Gabriela Firea este de părere că se pregătește o creșterea a vârstei de pensionare la 70 de ani, acesta fiind, spune senatoarea PSD, substratul declarațiilor de joi date de Raluca Turcan.

Gabriela Firea a scris pe pagina sa de Facebook că în România se pregătește o creșterea a vârstei de pensionare la 70 de ani. Afirmația fostului primar al Bucureștiului vine în contextul în care Raluca Turcan, Ministrul Muncii, a anunțat că pensionarii nu vor mai putea primi și salariu și pensie de la stat. Potrivit Ralucăi Turcan, românii care ies la pensie se pot reangaja la stat, dar doar dacă renunță la pensie, pe care o pot cumula exclusiv cu salariul de la privat.

„Avem foarte mulți oameni care în momentul de față se pensionează anticipat și se reangajează la stat cumulând pensie și salariu. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat. Dacă aleg salariul, le permitem să se pensioneze la vârsta pe care și-o aleg, maximum 70 de ani, ca să fie în continuare salariați”, a spus Raluca Turcan la România TV.

”Se pregătește o creșterea a vârstei de pensionare la 70 de ani”

Gabriela Firea a criticat declarațiile Ralucăi Turcan, considerându-le o tentativă josnică prin care se crește vârsta de pensionare la 70 de ani.

”Râdem, glumim, dar e cât se poate de grav ce se întâmplā! Se pregătește o tentativă josnică prin care să se impună creșterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani. O persoană care va fi OBLIGATĂ să opteze între pensie și salariul de la stat este, de fapt, obligată fie să renunțe la dreptul constituțional de a munci pentru a-și primi pensia, fie să se pensioneze mai târziu decât prevede legea, renunțând la dreptul său patrimonial. Asta pune la cale guvernul austeritātii!!

Este o manipulare incalificabilă afirmația că un pensionar angajat la stat ar primi două venituri de la stat!

Pensia nu este un venit de la stat!

Statul doar restituie un drept deja câștigat prin contribuțiile plătite până la vârsta de 65 de ani.

Acest drept patrimonial e garantat de Constituție și nu poate fi condiționat în niciun fel.

Un pensionar din sistemul de contributivitate, care s-a pensionat la termen, este la fel de îndreptățit să își primească pensia pentru care a contribuit, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat sau dacă nu lucrează deloc”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Cum nu s-ar putea cumula pensia cu salariul

Aceasta susține ca există doar două situații pentru care cumulul pensiei cu salariul nu poate fi permis.

”Există doar două situații pentru care cumulul pensiei cu salariul nu poate fi permis:

1) în cazul pensionării anticipate (ceea ce indică incapacitatea de a mai munci din partea persoanei respective, deci nu s-ar putea justifica reangajarea nici la stat, nici la privat) sau

2) în cazul celor plătiți cu pensii speciale (care nu au contribuit pentru banii primiți drept pensie specială).

Efectele cele mai dure ale unei astfel de măsuri ar fi în primul rând un deficit uriaș de personal în rândul profesorilor și medicilor din mediul rural, dar și din mediul academic, pentru că mulți dintre aceștia sunt peste vârsta de pensionare.

Apoi, ar fi o scădere semnificativă a competenței în administrația publică prin plecarea unor experți cu multă experiență care probabil vor renunța la locul de muncă pentru a-și primi pensia la care au dreptul.

În concluzie, efecte negative pe toatā lumea!”.

Sursa articol B365.ro

Loading

Verified by MonsterInsights