Guvernul Ungariei multiplică suma sprijinului educaţional acordat maghiarilor de dincolo de graniţele ţării şi sprijină programul “Autobuzul școlar” lansat de Asociaţia “Rákóczi” în localităţile din Transilvania unde naţionalitatea maghiară trăieşte dispersată, a anunţat, miercuri, la Cluj-Napoca, Miklós Panyi, secretar de stat pentru strategie în cadrul Cancelariei premierului ungar, notează Rador.
La o conferinţă de presă susţinută în prezenţa experţilor maghiari în educaţie din Transilvania, Miklós Panyi a subliniat că declinul demografic caracteristic întregii Europe are un impact puternic negativ şi asupra maghiarilor din Bazinul Carpatic. Din cauza scăderii numărului copiilor este dificil pentru maghiarii de dincolo de graniţele Ungariei să menţină instituţiile de învăţământ în limba maghiară și accesul la educație în limba maternă, iar Guvernul ungar trebuie să răspundă acestor provocări.
“Un astfel de instrument poate fi sprijinirea unei reţele de autobuze şcolare, ceea ce ajută la accesul la educaţia în limba maghiară”, a spus Miklós Panyi, care a adăugat că acesta este un ajutor important atât pentru familiile maghiare şi comunităţile locale maghiare, cât şi pentru şcolile care astfel nu se află în pericol de desfiinţare. Secretarul de stat a subliniat că Guvernul de la Budapesta se angajează să ofere sprijin celor care aleg şcolile cu predare în limba maghiară şi a amintit de ceea ce a anunţat vicepremierul Zsolt Semjén, la reuniunea Conferinţei Permanente Maghiare (Máért), în noiembrie anul trecut, potrivit căruia Guvernul va majora de mai multe ori sprijinul educaţional, care în prezent este de 22.400 de forinţi. Politicianul ungar a mai menţionat că din cauza dificultăţilor cauzate de război, cei care optează pentru educaţia în limba maghiară în Transcarpatia beneficiază, începând din luna ianuarie, de 100.000 de forinţi brut, iar din anul școlar următor se va acorda o sumă similară şi celorlalţi membri ai comunități maghiare de peste graniță care vor să înveţe în şcoli cu predare în limba maghiară. Csongor Csáky, preşedintele Asociaţiei “Rákóczi”, a amintit că organizaţia contribuie prin propriile sale instrumente la menţinerea educaţiei în limba maghiară de dincolo de graniţele Ungariei, iar începând cu 2004, în Slovacia este prezentă şi cu un program de selecţie şcolară structurată.
CITESTE INTEGRAL PE STIRIPESURSE