Guvernul plătește din banii românilor 1,47 miliarde de lei pe an pentru 10.000 de pensii speciale

RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Pensiile speciale plătite din bani publici, pe lângă pensia care li s-ar cuveni în baza propriilor contribuții, se apropie de 1,5 miliarde de lei pe an.

Potrivit informațiilor publicate de Casa Națională de Pensii Publice, pensiile speciale sunt plătite atât din findurile BASS (contributivitate), cât și de la bugetul de stat, adică un supliment plătit din taxele și impozitele românilor, relatează Adevărul potrivit unor calcule.

Astfel, în luna februarie au fost plătite 10.198 de pensii speciale, din care fac parte cele șase categorii binecunoscute: corpul diplomatic, funcționari din Parlament (nu parlamentari) foști angajați ai Aviației Civile, magistrați, grefieri și foști angajați ai Curții de conturi.

Concret, dintre cei 753 de pensionari care provin din Corpul Diplomatic, doar 692 iau pensii bazate și pe contributivitate, pensia medie de serviciu fiind calculată la 5.796 lei. Pentru că nu toți foștii diplomați au și plătit contribuții pentru sistemul de pensii, CNPP plătește suplimentar pensiei care li s-ar fi cuvenit suma de 2.552 lei, ceea ce înseamnă un efort lunar de 1,9 milioane de lei. Doar pentru cei 753 de pensionari.

content-image

citeste integral pe stiripesurse

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *