Klaus Iohannis a semnat legea care prevede reducerea programului salariaților cu 80%

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite angajatorilor să reducă programul salariaților cu 80%. Măsura este valabilă pe durata stării de alertă, de urgență sau de asediu.

Iohannis a semnat legea cu reducerea programului angajaților

Vineri, 2 aprilie 2021, șeful statului a promulgat legea care modifică o Ordonanță Guvernamentală ce permite angajatorilor să reducă programul angajaților cu 80% pe durata stării de urgență, alertă sau asediu.

Actul normativ vizează faptul că pe o perioadă de până la trei luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost stare de urgență, alertă sau asediu, angajatorii au dreptul să reducă timpul de muncă al salariaților cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul de muncă.

S-a constatat că în perioada stării de alertă/urgenţă datorată epidemiei de COVID-19, activităţile entităţilor economice, organizate în condiţiile legii, au fost reduse cu mai mult de 50%. Din această cauză, pentru a menţine totuşi contactul forţei de muncă cu angajatorii, precum şi faptul că alte state au flexibilizat această măsură chiar până la 100%, apreciem că este necesară extinderea măsurii de reducere a activităţii de la 50% până la cel mult 80%,  se arată în motivarea amendamentului.

Concret este vorba despre Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 211/2020 care vizează prelungirea aplicării unor măsuri de protecţie socială adoptate în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Ordonanța de Urgență prevede și stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.

Foarte multe afaceri au avut de suferit din cauza pandemiei de coronavirus. Angajatorii s-au văzut nevoiți să recurgă la măsuri drastice pentru a-și salva companiile și a-și păstra angajații. În unele cazuri, asta nu a fost posibil, iar mulți români și-au pierdut locurile de muncă. În alte cazuri s-a lucrat în schimburi, cu jumătate de normă, puține fiind domeniile de activitate care nu au fost deloc afectate.

Sursa articol Fresh24.ro

Loading

Comentarii Facebook

S-ar putea sa te intereseze:

This will close in 5 seconds

Verified by MonsterInsights