Lovitură pentru cadrele didactice aflate în grevă: Nu rămân doar fără salariu, ci ar putea pierde și banii pentru zilele libere legale

RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Greva din educație s-a aflat vineri în cea de-a cincea zi, iar cadrele didactice nu dau semne că ar intenționa să se întoarcă luni la cursuri. Între timp, în rândul angajaților din educație a apărut o nouă preocupare, referitoare la pierderile financiare pe care le implică acest conflict de muncă.

Potrivit art. 160 din Legea dialogului social, „pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului/lucrătorului, după caz, se suspendă de drept. Pe perioada suspendării se menţin doar drepturile de asigurări de sănătate”.

Această prevedere a fost modificată prin OUG 42/2023, adoptată joi, 25 mai 2023. Astfel, noua variantă prevede că suspendarea contractului de muncă intervine la inițiativa angajatului. Cum orice act normativ nou adoptat se aplică doar pentru viitor (cu excepțiile prevăzute de lege, cum ar fi legea penală mai favorabilă, n.r.), greva angajaților din educație se desfășoară sub imperiul vechii reglementări. Astfel, în perioada de grevă, cadrele didactice au raportul de muncă suspendat, salariul urmând să se reducă proporțional cu timpul în care s-a încetat activitatea.

În acest context intervine o altă problemă. Zilele de 1, 2 și 5 iunie sunt zile de sărbătoare legală. Cu alte cuvinte, zile libere plătite pentru angajații din sistemul bugetar, inclusiv pentru cadrele didactice. Un angajat care are contractul de muncă suspendat nu poate benefia în același timp de zile libere plătite. Astfel, singura soluție ar fi ca angajații din educație să notifice ieșirea din grevă înainte de mini-vacanța din perioada 1-5 iunie.

citeste integral pe stiripesurse

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *