Medicul Radu Țincu: ‘Acum ne punem întrebarea dacă e nevoie de administrarea unei doze booster cu un alt vaccin sau să schimbăm compoziția vaccinului’

Din cauza apariției variantei Omicron, tot mai multe state iau în calcul reducerea termenului de administrate pentru doza booster. Însă, specialiștii susțin că ar fi nevoie de un vaccin adaptat noilor variante, și nu de o doza suplimentară. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) susține că nu există suficiente date pentru administrarea celei de-a patra doze, iar oficialii spun că poartă discuții cu producătorii, în cazul în care va fi nevoie de un vaccin actualizat. În România, peste 2,1 milioane de oameni și-au făcut a treia doză. 

Fii la curent cu noutățile

Radu Țincu, medicul primar ATI Floreasc, a explicat, la Realitatea PLUS, de ce este importantă impunerea unor restricții în contextul înmulțirii numărului de cazuri de infecție cu COVID-19, dar și care este rostul adaptării vaccinurilor existente la noile variante ale coronavirusului.

„Doza booster si administrarea ei – lucrul acesta a fost determinat de scaderea eficientei anticorpilor pentru variantele virale. (…) Acum ne punem intrebarea daca e nevoie de administrarea unei doze booster cu un alt vaccin sau sa schimbam compozitia vaccinului. Va reamintim ca acesta nu ar fi primul vaccin care se adapteaza variantelor virale. Si cel pentru gripa se adapteaza variantelor gripale”, a afirmat Țincu.

Referitor la impunerea de noi restricții în contextul în care Capitala și alte 3 județe se află deja în scenariul roșu, după explozia de infectări din ultimele zile, medicul ATI  a răspuns:

„In momentul in care varianta Omicron devine dominata si cu transmitere accelerata -la noi nu s-a intamplat inca – in interval de 10 zile vom avea o crestere exponentiala. Avem, deci, nevoie de o limitare a ritmului de imbolnavire. Dincolo de efectele medicale, vor fi efecte socio-economice. Ce se intampla cu activitatea celor mai accesate servicii? Trebuie sa ne asiguram ca nu vom avea o crestere care sa duca la oprirea activitatilor in toata tara”.

Citeste integral pe Bugetul

Comentarii Facebook
Apasati pe una din imaginile de mai jos pentru a inchide aceasta fereastra.