Drona militară care s-a prăbuşit săptămâna aceasta s-ar putea să nu fie singurul lucru care lipseşte acum Statelor Unite în Marea Neagră. Întâmplarea cu avioanele ruseşti a ridicat şi o întrebare-cheie în materie de securitate pentru Washington şi aliaţii săi: există o strategie clară pentru o cale navigabilă atât de importantă, care a fost mult timp în centrul rivalităţii dintre Moscova şi Occident şi care ar putea deveni acum un punct fierbinte major? – scrie NBC News într-o analiză în care arată că una dintre piedici este faptul că România, Bulgaria şi Turcia sunt greu de făcut să funcţioneze precum balticii, pe o singură voce.
Întâlnirea dramatică din această săptămână dintre o dronă americană şi avioane de luptă ruseşti a evidenţiat importanţa unui ochi de apă care este în centrul războiului din Ucraina şi care de mult timp este, de fapt, în centrul rivalităţii dintre Moscova şi Occident. Ar putea deveni acest ochi de apă un punct fierbinte major? Parlamentari şi foşti oficiali militari consultaţi de NBC News au declarat că răspunsul este deosebit de îngrijorător, în condiţiile în care acordul care permite ca cealele să iasă din câteva porturi ucrainene de la Marea Neagră este în prezent într-un echilibru precar, iar flota Rusiei foloseşte zona ca platformă de lansare pentru atacuri împotriva oraşelor ucrainene.
UN CONFLICT DE ADÂNCIME
Descrisă de unii drept “un potenţial butoi cu pulbere”, Marea Neagră este puţin mai mare decât California şi are şase ţări pe coasta sa: Turcia, România şi Bulgaria – membre NATO -, precum şi Georgia şi Ucraina, care sunt considerate parteneri ai SUA, dar nu fac parte din alianţă.
citeste integrl pe stiripesurse