Noul Guvern condus de generalul Ciucă dorește reintroducerea serviciul militar în termen pe bază de voluntariat

Pentru consolidarea rezervei umane de personal al Armatei Române, programul de guvernare al cabinetului Nicolae Ciucă prevede reintroducerea serviciul militar în termen. Acesta nu va mai fi obligatoriu, ci se va realiza pe bază de voluntariat, iar soldaţii vor fi retribuiţi.

O altă propunere pentru MApN din partea noului Executiv este ca România să grăbească tot ce înseamnă achiziţii de tehnică militară.

Conform programului de guvernare luat în calcul este esențială și realizarea ”unui sistem naţional de pregătire şi instruire (…) care să conecteze sistemul de forţe active cu grupul de rezervişti şi să asigure mobilizarea şi regenerarea forţelor în parametri optimi de cantitate, calitate şi viteză”.

Demersul are loc după eșuarea campaniilor de recrutare a rezerviştilor voluntari. Nu au fost făcute publice date despre cum se va urma serviciul militar voluntar în termen.

Ministerul Apărării Naţionale ar urma să-și accelereze eforturile pentru consolidarea rezervei umane de personal cu accent pe rezerviştii voluntari, dar mai ales prin reintroducerea serviciului militar în termen, care a fost suspendat în 2007.

Aacest serviciu nu va mai fi obligatoriu, ci se va realiza pe bază de voluntariat. Această măsură vine în urma eşecului parţial al campaniilor de recrutare a rezerviştilor voluntari care a fost adoptat cu ceva timp în urmă.

”Astfel, sunt necesare cinci elemente esenţiale: capabilităţi de înaltă tehnologie, o resursă umană înalt educată şi foarte bine instruită, restartarea industriei de apărare autohtonă, dezvoltarea unei culturi instituţionale centrată pe cunoaştere şi inovaţie şi, nu în ultimul rând, rezilienţa naţională, inclusiv bazată pe pregătirea populaţiei, a economiei şi a teritoriului pentru apărare” – se arată în programul de guvernare.

Citeste integral pe Mesajul.ro

Loading

Comentarii Facebook

S-ar putea sa te intereseze:

This will close in 5 seconds

Verified by MonsterInsights