Senatoarea Diana Iovanovici-Sosoaca (foto 1) a fost in ultimele zile personajul principal nu doar in scandalul cu jurnalista instigatoare de la Rai Uno, ci si intr-un proces care ar putea reprezenta o premiera.
Vineri, 17 decembrie 2021, judecatoarea Valentina Gherasim-Proca (foto 2) de la Curtea de Apel Bucuresti a anulat Hotararea nr. 13/2021, prin care Biroul Permanent al Senatului, la initiativa parlamentarilor PNL, a sanctionat-o cu avertisment pe Sosoaca in esenta pentru repetatele refuzuri de a purta masca in Parlament si numeroasele luari de pozitie impotriva pandemiei.
Iata minuta sentintei nr. 1965/2021 din dosarul nr. 4500/2/2021:
„Respinge exceptia neindeplinirii procedurii prealabile, invocata de parat, ca neintemeiata. Admite actiunea. Anuleaza Hotararea nr.13/26.04.2021 a Biroului Permanent al Senatului.
Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, cererea de exercitare a caii de atac urmand a se depune, in caz de formulare, la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a IX-a Contencios Administrativ si Fiscal. Pronuntata astazi, 17.12.2021, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei”.
Care e temeiul legal?
Dupa cum vedeti in facsimilele de mai jos, Biroul Permanent al Senatului nu se oboseste sa indice abaterile disciplinare concrete din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor pentru carea a pedepsit-o pe Diana Iovanovici-Sosoaca. In schimb, conducerea camerei parlamentare se multumeste sa mentioneze ca sanctiunea avertismentului isi are fundamentul in art. 52 alin. e) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor.
Redam continutul intregului articol:
„Sfera sanctiunilor disciplinare
Sanctiunile disciplinare parlamentare pentru abaterile disciplinare prevazute la art. 51 sunt urmatoarele:
a) atentionarea verbala;
b) chemarea la ordine;
c) retragerea cuvantului;
d) indepartarea din sala pe durata sedintei;
e) avertismentul scris”.
