O tânără cu handicap grav dintr-un centru social, ținută jumătate de an cu piciorul rupt! (FOTO)

Procurorii vâlceni au deschis dosar penal şi fac cercetări, între altele, pentru abuz în serviciu şi supunere la rele tratamente în cazul unui tinere cu handicap grav de la Centrul de Îngrijiri şi Asistenţă Zătreni, care ar fi fost ţinută aproape o jumătate de an cu un picior rupt fără să primească îngrijirile medicale necesare recuperării.

Fii la curent cu noutățile

Pacienta de 33 de ani, imobilizată la pat, a fost găsită cu piciorul fracturat în iulie anul acesta. Șefii centrului de Îngrijire și Asistență Zătreni, din județul Vâlcea, spun că nu știu cum și-a rupt piciorul, deși tânara este imobilizată la pat. „Poate când au spălat-o”, explică directoarea adjunctă a centrului. Abia după intervenția Centrului pentru Resurse Juridice, a fost internată din nou în spital.

Tânăra de 33 de ani, cu dureri, un picior rupt, sudat strâmb, și suferind de subnutriție și anemie a fost dusă la spital abia pe 2 decembrie, după ce reprezentanții Centrului pentru Resurse Juridice, unul dintre ONG-urile care activează în domeniul asistenței sociale și protecției copilului, au făcut o vizită inopinantă la centru și au găsit-o „într-o stare vădită de degradare, piele și os”, spune Georgiana Pascu, de la CRJ.

Printr-un comunicat de presă transmis sâmbătă, magistraţii vâlceni informează că dosarul a fost constituit, vineri, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti, la sesizarea Fundaţiei Centrul de Resurse Juridice, fiind ulterior preluat de Parchetul Vâlcea.

„La aceeaşi dată (3 decembrie, n.r.), în temeiul art. 325 Cod de procedură penală, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a preluat urmărirea penală în această cauză în vederea instrumentării dosarului de către procurorii din cadrul acestei unităţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, supunere la rele tratamente şi omisiunea sesizării.

Preluarea cauzei a avut în vedere complexitatea dosarului dată de gravitatea faptelor şi pentru a se asigura soluţionarea cu celeritate a acestuia, în scopul unei mai bune înfăptuiri a actului de justiţie”, se arată în comunicatul Parchetului Vâlcea.

Fundaţia Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a făcut public cazul tinerei de 33 de ani din centrul de la Zătreni, care aparţine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea, printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ciucă şi tuturor autorităţilor cu competenţe în acest domeniu, care a fost trimisă vineri, chiar de Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi.

„În data de 23 noiembrie 2021, CRJ a fost sesizat telefonic despre o tânără cu dizabilităţi intelectuale şi nevăzătoare care de patru luni suferă în urma unei fracturi de femur, survenită în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Zătreni, şi pentru care nici medicul şi nici conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea (DGASPC) nu au luat măsuri pentru a-i atenua suferinţa.

Două zile mai târziu, 25 noiembrie, aflat în vizită inopinată la Zătreni, CRJ a găsit într-unul dintre dormitoarele centrului o tânără cu malnutriţie gravă, nevăzătoare, gemând de durere, cu piciorul drept rupt din luna iulie şi, cum s-a dovedit mai târziu, netratată corespunzător. Tânăra avea braţele şi picioarele imobilizate şi nu se poate exprima”, se precizează în scrisoarea deschisă a CRJ.

Citeste integral pe mesajul.ro

Comentarii Facebook
Apasati pe una din imaginile de mai jos pentru a inchide aceasta fereastra.