DESCARCĂ APLICAȚIA: Android app on Google Play

Ordin MADR: maximum 5 porci în gospodărie. Reacția lui Adrian Oros

DESCARCĂ APLICAȚIA: Android app on Google Play
Processing

Sustine acest proiect

Daca doriti sa sustineti acest proiect o puteti face printr-un simplu click. Ne luptam cu cenzura in mediul online, in concluzie singura noastra sursa de sustinere al acestui proiect este bunavointa dumneavoastra.

  • EUR *
RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Un nou ordin MADR a stârnit controverse în rândul gospodarilor din România. Ministerul lui Adrian Oros a anunțat că este în lucru un nou proiect, conform căruia oamenii nu mai au voie să țină mai mult de 5 porci, în gospodărie. Cine vrea să aibă mai mult de 5 porci, trebuie devină persoană juridică: PFA, întreprindere individuală, familială sau SRL.

Practic, cine are 6 sau mai mulți porci, gospodăria devine exploatație comercială, ceea ce presupune respectarea unor reguli de bio-securitate stricte. 

Aici vorbim despre  dușul obligatoriu pentru proprietar, înainte să intre în cocina porcilor. 

Se vor impune și spații de anesteziere şi sacrificare. La prima vedere, ordinul prevede și ca gospodăria să dispună de un filtru de securitate, medic veterinar angajat şi două garduri în zona animalelor.

Autoritățile spun că doar așa putem scăpa de gripa porcină.

Mai dădeam şi la fraţi, şi la cumnaţi, că mai aveam, făceam şi noi câte un bănuţ. Acum o să fete o purcea şi dacă îmi fată mai mult de cinci, şase, ce fac, îi omor?”, spune un crescător de animale, conform stirileprotv.ro.

Prevederile Ordinului 24 (proiect)

Proiectul de ordinul Nr. 24 din 29.01.2021 pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României prevede:

ART 1 a) Exploataţie comercială de suine-exploataţie de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar

Art. 2. Responsabilitatea trecerii dintr-un tip de exploataţie în altul, aşa cum sunt prevăzute la art.1, intră în obligaţia crescătorilor de suine.

Reacția lui Adrian Oros legat de ordinul MADR  

 Adrian Oros a transmis un mesaj oficial, legat de acest nou proiect de ordin. Mesajul a fost transmis pe site-ul oficial MADR.  

Ordin MADR: maximum 5 porci în gospodărie. Reacția lui Adrian Oros

“Această reglementare vine să îi protejeze pe cei care cresc porci pentru consum familial în gospodăriile proprii, cât și pe cei care au ferme comerciale (mici și mari) și respectă normele legale (peste 98%). Pentru ei nu se schimbă nimic.

 Evoluția Pestei porcine africane în România a produs în 4 ani pierderi imense economiei românești și a cuprins tot teritoriul țării.

Au fost ucise peste 700.000 animale, de la debutul bolii în anul 2017.

Deficitul balanței comerciale la carnea de porc a ajuns la peste 500 milioane de euro anual.

România produce doar 25-27% din necesarul de consum. Importăm 75 % din carnea care se consumă în țară, deși avem un potențial imens.

Pentru controlul și eradicarea pestei porcine africane sunt necesare măsuri stricte de restricționare a circulației porcilor domestici și gestionarea numărului de mistreți.

Acest ordin reglementează creșterea și mișcarea porcilor domestici.

Ordinul clasifică exploatațiile de porci :

1. Exploatații non-comerciale (gospodăriile țărănești), unde pot fi crescuți pentru consum familial până la 5 porci. Pentru acestea nu se schimbă nimic.

Sursa Agromedia.ro

Loading

Pentru a inchide aceasta fereastra apasati pe una din imaginile de mai jos

Aceasta fereastra se va inchide in 8 secunde