
În aceste momente activitatea de import-export a companiilor românești este blocată în Portul Constanța și asta din cauza fluxului din ce în ce mai mare de mărfuri ucrainene.
Portul Constanța este blocat din cauza mărfurilor ucrainene. Această situație va continua pe termen scurt până când investiţiile demarate de statul român şi de unii operatori din acest domeniu vor fi finalizare, spun oficialii din ministerul Transporturilor, potrivit Bursa.ro.
Portul Constanța este blocat din cauza mărfurilor ucrainene
De la izbucnirea războiului din Ucraina, fluxul de marfă din Portul Constanța a crescut de trei ori mai mult, peste capacitatea existentă. În tot acest timp, autoritățile române vorbesc despre creşterea capacităţii de transport pe calea ferată, pe rutier şi pe naval pentru mărfurile produse în Ucraina şi importate de ţara respectivă.
„Este datoria Guvernului să asigure logistica generată de conflictul de securitate de la graniţa ţării noastre şi să transforme această situaţie într-o oportunitate pentru toţi cei din domeniul transporturilor din România şi pentru economia naţională. (…) De aceea, Ministerul Transporturilor a dispus ca CFR să mute 700 de vagoane care erau abandonate pe liniile de cale ferată din Portul Constanţa, iar restul au fost valorificate de ANAF în contul datoriei pe care o are către bugetul statului compania CFR Marfă. În acest moment se lucrează la reparaţia a 35 de linii de cale ferată din Portul Constanţa, dintre care două încă sunt ocupate de vagoane, şi în paralel a fost demarată licitaţia pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare pentru restul rămas din cele 99 linii de cale ferată existente în zona respectivă. În perspectivă avem un proiect în valoare de 900 milioane euro pentru modernizarea întregii infrastructuri feroviare din Portul Constanţa, proiect care urma, după aprobarea finanţării din fondurile europene, să fie executat în termen de maximum cinci ani. Pe termen scurt, dorim reabilitarea rapidă a celor 99 de linii prin finanţarea asigurată de la bugetul de stat. Cert este că perioada următoare va fi una dificilă, în care vom încerca să gestionăm cât putem de bine lucrurile în zona respectivă”, a declarat Ionuţ-Cristian Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, responsabil de sectorul feroviar.