DESCARCĂ APLICAȚIA: Android app on Google Play

PSD scoate artileria grea, pe masă, în greva profesorilor: E dreptul la grevă, dar avem și dreptul la educație!

DESCARCĂ APLICAȚIA: Android app on Google Play
Processing

Sustine acest proiect

Daca doriti sa sustineti acest proiect o puteti face printr-un simplu click. Ne luptam cu cenzura in mediul online, in concluzie singura noastra sursa de sustinere al acestui proiect este bunavointa dumneavoastra.

  • EUR *
RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, spune despre greva generală din educație că Guvernul și sindicatele trebuie să se întâlnească la mijloc: „E dreptul profesorilor de a face grevă, însă avem și dreptul elevilor la educație”.

Efortul pe care trebuie să-l facă Guvernul este unul complex, trebuie să discute și să vină cu o propunere corectă, să se întâlnească undeva la mijloc cu sindicatele, declară la RFI purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, în contextul grevei generale din educație.

Greva generală din educație intră în a doua săptămână. Profesorii cer majorarea salariilor cu 25%. Guvernul oferă un card valoric de 2.500 de lei și își ia angajamentul să rezolve problema lefurilor în viitoarea lege a salarizării unitare, ofertă respinsă însă de sindicate.

Radu Oprea crede că “dialogul este singura formă în care cele două părți pot să găsească o soluție comună și trebuie să fie un dialog structurat, un dialog corect și onest din partea ambelor părți, care să țină cont de realitățile pe care astăzi sistemul de educație le are în România. Evident că profesorii au acest drept de a face grevă și este un drept constituțional, un drept pe care îl au, este o formă democratică de manifestare a unor tensiuni, a unor nemulțumiri, care au crescut în timp, în sistemul de educație. În același timp, Guvernul responsabil vine și se așează la masa negocierilor și împreună, prin dialog, vor găsi o soluție (…). Vorbim despre dreptul profesorilor de a face grevă, însă în același timp, avem și dreptul elevilor la educație”.

Întrebat, în contextul în care profesorii cer una, iar Guvernul le oferă alta, de ce revine Executivul cu aceeași ofertă, din moment ce ea a fost deja respinsă de sindicate, Radu Oprea a răspuns: „Vor sta împreună la discuții și sunt convins că vor găsi o soluție. Guvernul încearcă să se poziționeze din perspectiva constrângerilor pe care le avem din perspectivă macro-economică. A fost publicat și raportul de țară, faptul că avem dezechilibre macroeconomice și că suntem într-o procedură de deficit excesiv, însă lucrul acesta trebuie să facă în așa fel încât redistribuirea resurselor în societate să fie una acceptată, echilibrată și corectă pentru toți cei care participă în societate și în zona economică și în zona de educație și în zona de sănătate”.

Reporter: Totuși, sindicaliștii și-au revizuit revendicările, pentru că inițial au cerut un salariu net lunar de 4.000 de lei pentru profesorii debutanți și 7.000 de lei pentru cei aflați pe final de carieră, după care au solicitat o majorare de 25%, care înseamnă de fapt mai puțin decât sumele vehiculate inițial. În opinia dvs., ar trebui să fie și Guvernul mai flexibil în aceste negocieri?

citeste integral pe stiripesurse

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru a inchide aceasta fereastra apasati pe una din imaginile de mai jos

Aceasta fereastra se va inchide in 8 secunde