DESCARCĂ APLICAȚIA: Android app on Google Play

Redeschiderea școlilor – ghid pentru părinți. Reguli, recomandări, pericolele. Când e obligatoriu să țineți copiii acasă

DESCARCĂ APLICAȚIA: Android app on Google Play
RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Probabil că, dacă ar fi să împărțim părinții – și adulții, în general – în două tabere dominante, pe de-o parte sunt susținătorii aprigi ai redeschiderii șcilii, pe de alta sunt cei care cred că e foarte periculos în pandemie, deci se opun vehement. Ambele tabere au argumentele lor. cert este că, de luni, 8 februarea, școlile din România se redeschid parțial descentralizat, în funcție de evoluția epidemiologică.

Guvernsun

Reguli oficiale pentru părinți la redeschiderea școlii

 • De exemplu, copiii care prezintă simptome Covid-19 în timpul prezenței la școală pot fi testați dacă există un consimțământ informat și semnat al părinților;
 • De asemenea, părinții trebuie să informeze școala dacă elevul prezintă simptome de Covid-19, a fost diagnosticat cu această boală sau a fost contact al unei persoane infectate.
 • Părinții trebuie să țină cont și de faptul că elevii care revin în colectivitate după ce au avut probleme de sănătate trebuie să prezinte adeverințe medicale.

Testarea elevilor și consimțământul părinților – prevederi ale ghidului

Ghidul pentru părinți la redeschidere școlilor pe 8 februarie vorbește despre consimțământul părinților pentru testarea elevilor simptomatici și despre adeverințele la revenirea în colectivitate. Astfel:

 • În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta  simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părinților cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă faza, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB. Daca părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.
 • Revenirea în colectivitate a copiilor care au avut probleme de sănătate şi au absentat de la şcoală se va realiza obligatoriu în baza unei adeverinţe medicale care să precizeze diagnosticul, adeverinta pe care elevul o va preda cadrului didactic la prima oră de curs. Adeverinţele vor fi centralizate la nivelul cabinetul medical şcolar sau la nivelul persoanei desemnate în cazul în care şcoala nu beneficiază de cabinet medical;”

Sfaturile pentru părinți incluse în ghidul ministerului Educației

Documentul are o serie de instrucţiuni și / sau informaţii pentru părinţi. Acestea sunt: 

 1. „Evaluaţi zilnic starea de sănătate a copilului înainte de a merge la şcoală;
 2. În cazul în care copilul prezinta simptome în timpul programului scolar, prezentați-vă
  imediat la unitatea scolară şi contactaţi telefonic medicul de familie sau serviciile de
  urgenţă, după caz;
 3. Discutati cu copilul despre cum acesta se poate proteja pe el, dar şi pe cei din jur
  împotriva infecţiei cu noul coronavirus;
 4. Explicaţi-i copilului că, deşi şcoala se redeschide, viaţa de zi cu zi nu va fi la fel ca
  înainte, deoarece trebuie să avem grijă de noi şi să evităm răspândirea infecţiei;
 5. Acordaţi atenţie stării mentale a copilului şi discutaţi cu el despre orice modificări ale
  stării lui emoţionale;

Continuare articol pe b365.ro

 147 Total vizualizari,  4 Vizualizari azi

Pentru a inchide aceasta fereastra apasati pe una din imaginile de mai jos