Românii se pot pensiona anticipat fără a fi penalizați! Care sunt condiţiile şi cum se face trecerea la pensia pentru limită de vârstă

RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Românii au posibilitatea să se pensioneze anticipat, fără penalizarea cuantumului drepturilor de pensie.

Potrivit legii, pentru obținerea pensiei pentru limita de vârstă, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet este de 35 de ani.

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, pot solicita pensia anticipată cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limită de vârstă.

Potrivit legii, pentru obținerea pensiei pentru limita de vârstă, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet este de 35 de ani. Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, pot solicita pensia anticipată cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limită de vârstă.

Documentele necesare înscrierii la pensie anticipată, după caz:

• cerere pentru înscrierea la pensie anticipată (anexa nr. 6 la norme);

• carnetul de muncă (original şi copie);

RECLAMA 8

• carnetul de muncă pentru membrii CAP (original și copie);

• carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie);

citeste integral pe bugetul

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *