Sfidare fără precedent pentru Viktor Orban: război total cu Banca Națională

RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Banca Naţională a Ungariei a lăsat marţi dobânzile neschimbate, aşa cum era de aşteptat, şi a declarat că va înăspri şi mai mult condiţiile de lichiditate, sfidând presiunile guvernamentale de a reduce costurile de împrumut pe fondul unei încetiniri economice puternice, transmite Reuters.

Consilierul economic de top al premierului Viktor Orban a exercitat presiuni asupra băncii centrale cu puţin timp înainte de întâlnire, pentru a începe să scadă dobânzile, declarând că nivelurile actuale sunt ”extrem de oneroase” pentru economie, informează News.ro.

Decizia de a lăsa neschimbată cea mai ridicată dobândă de referinţă a Uniunii Europene, la 13%, văzută de unii economişti ca un test al independenţei băncii centrale, a fost în concordanţă cu apelul unanim al analiştilor dintr-un sondaj Reuters de săptămâna trecută.

De asemenea, banca şi-a lăsat dobânda de depozit overnight neschimbată, la 12,5% şi dobânda de depozit pe termen scurt la 18%, la o licitaţie zilnică a facilităţii pe care o foloseşte pentru a aborda riscurile de piaţă.

”Încă avem nevoie de dobândă de depozit pe o zi de 18% pentru a sparge inflaţia”, a declarat viceguvernatorul Barnabas Virag într-un briefing, adăugând că modificarea dobânzii de bază nu a fost pe ordinea de zi, deoarece NBH s-a concentrat pe îmbunătăţiri pe termen lung în evaluarea riscurilor.

”Banca va înăspri şi mai mult impactul rezervelor obligatorii asupra lichidităţii. În perspectivă, gestionarea lichidităţii rămâne o prioritate, astfel încât să putem menţine condiţiile monetare într-un interval suficient de strâns”, a spus el.

CITESTE INTEGRAL PE STIRIPESURSE

RECLAMA 8

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *