Biodiversitatea în Delta Dunării nu este afectată azi de lucrările de la canalul Bâstroe, iar din primele măsuri reiese că debitul Dunării nu s-a modificat față de debitele statistice din ultimii ani în acea zonă, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna.
„În ultimele săptămâni, colegii mei de la ANAR și ARBDD au făcut primele măsurători care au fost finalizate săptămâna trecută cu privire la debitul Dunării pe Chilia și în zonele unde avem acces pe apele teritoriale ale României și unde am putut am mers până pe malul celălalt al Dunării cu acordul partenerilor și vecinilor noștri ucraineni. Aceste măsurători confirmă faptul că debitele nu s-au modificat față de debitele statistice din ultimii ani, ultimii 10-20 de ani în acea zonă, confirmă, de asemenea, faptul că pe cele 14 secțiuni transversale nu sunt modifică substanțiale cauzate de dragări”, spune Tanczos Barna, informează Mediafax.
100 km măsurați
El subliniază, însă, că aceste măsurători vizează 14 secțiuni pe o lungime de circa 100 de kilometri.
„Pentru a avea o concluzie generală avem nevoie de acordul părții ucrainene, care a fost promis și confirmat verbal săptămâna aceasta la Ministerul Transporturilor și așteptăm confirmarea în scris. Efectele, în niciun caz, nu vin de pe azi pe mâine. Biodiversitatea astăzi în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări. România nu va fi niciodată de acord cu lucrări caresă afecteze biodiversitatea în Delta Dunării”, încheie ministrul Mediului.
Precizări făcute marți de partea română
CITESte integral pe stiripesurse