DESCARCĂ APLICAȚIA: Android app on Google Play

Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Ce intenționează Guvernul

DESCARCĂ APLICAȚIA: Android app on Google Play
RomaniaTaraMea se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit sau direct cu adresa de email . Dacă doriți să ne sprijiniți, distribuiti articolul prin Facebook la 1 click distanta mai jos!

Vârsta de pensionare ar putea crește la 70 de ani. Acesta ar fi, de fapt, scopul ascuns al Guvernului, sunt de părere social democrații Marius Budăi și Gabriela Firea. Reacția lor vine după ce ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit despre cumularea pensiei cu salariul.

Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Ce intenționează Guvernul

Planul ascuns al liberalilor ar fi acela de a mări vârsta de pensionare la 70 de ani, sunt de părere social-democrații Marius Budăi și Gabriela Firea. După ce ministrul Muncii a vorbit despre cumularea pensiei cu salariul, aceștia vin cu explicații care contrazic spusele Ralucăi Turcan, informează Capital.

Marius Budăi, fost ministru al Muncii, este de părere că Raluca Turcan vrea să învrăjbească angajații de la stat cu cei de la privat și că se folosește un fake news pentru a justifica creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani.

„Ministrul Muncii, Raluca Turcan, se folosește de un fake-news, în încercarea de a învrăjbi angajații din privat cu cei de la stat, dar care fake-news este, de fapt, o perdea de fum menită să învăluie în ceață adevăratele intenții ale PNL, și anume creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani.Concret, legislația în vigoare interzice cumulul pensie anticipată-salariu, indiferent dacă salariul este la privat sau la stat. Dacă Raluca Turcan nu știe asta ar trebui să plece acasă, dacă o știe – la fel, pentru că ceea ce face este o ticăloșie. Dar ministrul Muncii folosește această ticăloșie în încercarea de a justifica mărirea vârstei de pensionare la 70 de ani! Doamna Turcan, v-am mai spus: citiți Legea Pensiilor și Legea Salarizării, înainte de a mai face declarații!”, a declarat fostul ministru al Muncii, Marius Budăi.

Și Gabriela Firea o contrazice pe Raluca Turcan

Și senatoarea Gabriela Firea consideră că se pregătește creșterea mascată a vârstei de pensionare la 70 de ani. Fostul primar al Bucureștiului precizează că pensia nu este un venit de la stat ci un drept constituțional, și asfel o persoană nu poate fi obligată să opteze între pensie și salariul de stat.

„Râdem, glumim, dar e cât se poate de grav ce se întâmplă! Se pregătește o tentativă josnică prin care să se impună creșterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani. O persoană care va fi OBLIGATĂ să opteze între pensie și salariul de la stat este, de fapt, obligată fie să renunțe la dreptul constituțional de a munci pentru a-și primi pensia, fie să se pensioneze mai târziu decât prevede legea, renunțând la dreptul său patrimonial. Asta pune la cale guvernul austerității!!

Este o manipulare incalificabilă afirmația că un pensionar angajat la stat ar primi două venituri de la stat! Pensia nu este un venit de la stat! Statul doar restituie un drept deja câștigat prin contribuțiile plătite până la vârsta de 65 de ani. Acest drept patrimonial e garantat de Constituție și nu poate fi condiționat în niciun fel”, a scris fostul edil al Capitalei pe Facebook.

De altfel, Gabriela Firea a dat două exemple prin care nu se poate face cumularea pensiei cu salariul.

”1) în cazul pensionării anticipate (ceea ce indică incapacitatea de a mai munci din partea persoanei respective, deci nu s-ar putea justifica reangajarea nici la stat, nici la privat) sau

2) în cazul celor plătiți cu pensii speciale (care nu au contribuit pentru banii primiți drept pensie specială)”, a explicat Gabriela Firea.

Raluca Turcan a declarat în urmă cu câteva zile că pensionarii nu vor mai putea primi și salariu și pensie de la stat. Românii care ies la pensie se pot reangaja la stat, însă doar dacă vor renunța la pensie. Acesta poate fi cumulată, în schimb  cu salariul de la privat.

”Avem foarte mulți oameni care în momentul de față se pensionează anticipat și se reangajează la stat cumulând pensie și salariu. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat. Dacă aleg salariul, le permitem să se pensioneze la vârsta pe care și-o aleg, maximum 70 de ani, ca să fie în continuare salariați. Pot cumula pensia cu salariul la privat, dar nu la stat. Dacă sunt pensionari și trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunță la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariu la stat. Pensie cumulată cu salariul va fi doar în sistemul privat”, a  spus Raluca Turcan la România TV.

Sursa Redactia.Ro

 117 Total vizualizari,  2 Vizualizari azi

Pentru a inchide aceasta fereastra apasati pe una din imaginile de mai jos